LiA_AkHma

Sunday, December 19, 2010

~::10 peringatan bumi::~Untuk peringatan pada diri yang sering alpa dengan keindahan dunia yang hanya palsu belaka. Sedarlah bahawa bumi sentiasa berkata-kata dengan manusia namun masih ramai lagi manusia yang lalai dan leka.


Berkata Anas Bin Malik r. a;

Sesungguhnya setiap hari bumi menyeru kepada manusia dengan sepuluh perkara.


1. Wahai anak Adam! Berjalanlah di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimasukkan ke dalamnya kelak.

2. Engkau melakukan maksiat di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan diazab di dalam perutku.

3. Engkau ketawa di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan menangis di dalam perutku.

4. Engkau bergembira di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan kecewa di dalam perutku.

5. Engkau mengumpul harta di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan menyesal di dalam perutku.

6. Engkau makan benda yang haram di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimakan oleh ulat di dalam perutku

7. Engkau angkuh di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dihina di dalam perutku.

8. Engkau berlari dengan riang di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan jatuh di dalam perutku dalam keadaan dukacita.

9. Engkau hidup di dunia bersiramkan cahaya matahari, bulan dan bintang di belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan tinggal dalam kegelapan di dalam perutku.

10. Engkau hidup di atas belakangku beramai-ramai, tetapi ingatlah! Engkau akan keseorangan di dalam perutku."Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda,maksudnya:

"Segerakanlah berbuat amal kebajikan,sebelum datang bencana yang bagaikan malam yang gelap-gelita.Pagi-pagi seseorang masih mukmin,tetapi bila hari petang dia kafir.Atau petang hari dia mukmin,pagi hari dia kafir.Dijualnya agamanya kerana mengharapkan keuntungan dunia" (Riwayat Muslim)


Hadis di atas merupakan suatu arahan dari Rasulullah s.a.w kapada umatnya agar bersegera,atau dengan kata lain jangan bertangguh-tangguh lagi untuk berbuat amal.Berbuat amal kebajikan boleh juga difahamkan melengkapkan diri dengan iman dan taqwa yang teguh serta jitu.Juga melengkapkan diri dengan ilmu agama yang secukupnya.


Ini disebabkan kita akan menghadapi suatu fitnah atau bala ataupun ujian yang amat dasyat.Diibaratkan datangnya ujian itu ialah seperti malam yang gelap gelita yang bermaksud ujian itu akan menimpa seluruh umat Islam.Hanya orang yang kuat iman dan taqwanya sahaja mampu menghadapi ujian tersebut.


Bagi orang yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat serta tidak takin dengannya,kedatangan ujian tersebut akan merosakkan imannya.Nauzubillahi min zalik.Kerapuhan iman seseorang pada waktu itu akan menyebabkan di waktu petang dia kafr sedangkan di waktu paginya dia masih mukmin.Ataupun dia boleh kafir pada waktu pagi sedangkan di waktu petang dia masih mukmin.


Di zaman mutakhir ini,banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi kafir ataupun dengan erti kata lain murtad.Contohnya,sekiranya seseorang itu bersetuju dengan pendapat yang mengatakan bahawa undang-undang Islam sudah tidak sesuai digunakan di zaman moden,maka batallah aqidahnya.Undang-undang Islam itu datangnya dari Allah,Tuhan yang bersifat dengan sifat Kamalat(Kesempurnaan).Sudah tentu undang-undang yang diciptakan-Nya itu sempurna,tiada cacat-celanya dan sesuai sehingga ke hari kiamat.Mengatakan undang-undang Islam itu tidak sesuai,samalah dengan mengatakan bahawa Allah itu bersifat dengan sifat kekurangan.Maha Suci Allah dari sifat kekurangan.


Selain itu,umat Islam sendiri sudah berani menjual agamanya sendiri kerana inginkan habuan dunia yang sementara.Contohnya melakukan rasuah.Nabi telahpun menegaskan bahawa rasuah itu haram hukumnya.Tetapi disebabkan cintakan dunia,mereka sanggup melakukan rasuah.Inilah yang dikatakan menjual agama kerana dunia.


Atau seseorang yang inginkan pangkat dan kedudukan.Contohnya ulama' dunia.Kerana mahukan pangkat dan nama,golongan ini sanggup mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang jelas menyeleweng dari ajaran Islam sebenar.Tetapi asalkan mendapatkan habuan dari golongan atasan,mereka sanggup lakukannya.


Oleh itu,marilah kita sama-sama mengambil tindakan seperti yang diperintahkan oleh Nabi kita Muhammad s.a.w.Segeralah meningkatkan amal kebajikan.Mudah-mudahan Allah akan menyelamatkan kita dari bahaya fitnah tersebut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...